Blog’lara Dokunuş

Blog’lara Dokunuş

Blog Nedir?

Web ve Login (weB-LOGin) kelimelerinin birleşmesiyle ismi ortaya çıkan blog, kişisel görüşlerin, eleştirilerin ya da paylaşım odaklı yazıların web tabanlı haliyle internet ortamında yayınlanmasıdır. Çeşitli konulara ayrılan blog türleri, gezi hakkında olanları gezi bloğu, yemek hakkında olanları yemek bloğu, makyaj hakkında olanları makyaj bloğu olarak çeşitlendiriliyor. Belirlenen başlıklar önemli olsa da blog yazmak, belirli bir matematiksel düzeni olan ve etkileşim almak için birtakım stratejiler oluşturulması gereken bir konu.

Blog Nasıl Açılır?

Günümüzde görüşlerini ve eleştirilerini yazmak isteyen insanların birçoğu blog yazmak üzerine yoğunlaşıyor. Çünkü blog yazmak, kişilere daha geniş ve daha açıklayıcı cümlelerle kendilerini daha iyi ifade edebilme şansı tanıyor. Yazılarını blog olarak paylaşmam için birçok platform olmasının yanı sıra çoğu wordpress tabanlı olmasıyla göze çarpıyor. En çok tercih edilen blog siteleri ise;

  • WordPress
  • Blogspot
  • Tumblr

Bu blog sitelerine girip, üye olduğunuzda, dilediğiniz şekilde bloğunuzu tasarlıyor ve yazılarınızı yayınlamaya başlayabiliyorsunuz.

Blog Yazmak için Hangi Konuyu Seçmeliyim?

Gezi bloğu, yemek bloğu, makyaj bloğu, oyun bloğu…Popüler bloglar listesi artık çok uzun. Gün ışığına çıkmış bloggerlar olduğu kadar, maalesef henüz keşfedilmeyi bekleyen birçok masum bloggerlar da mevcut. Eğer çok okunan blog yazıları ile aynı başlık altında paylaşımlarda bulunmak istiyorsanız işiniz biraz zorlaşıyor.

Niş bir konu, blog yazmaya başlamak için en ideal olan seçim. Yazan ilk kişi olmanın avantajı ve blog yazım dilinizin çok özgün olması sizi ön plana çıkararak, etkileşim almanıza büyük ölçüde destek olacaktır. Bunu SEO çalışmaları ve sosyal medya desteğiyle de daha ileri düzeye taşıyabilirsiniz.

Bir diğer önemli etken ise; tek bir konu belirlemek ve sürekli o konu hakkında blog yazmak. Okuyucular çizilen çizginin dışına çıkan değişiklikleri sevmezler.

Blog Yazıları Nasıl Yazılmalı?

Blog yazarken kullandığınız dilin samimi olması gerekiyor. Belirlediğiniz başlığa uygun olacak şekilde bu dili kullanmak hem etkileşim almak, hem de okuyucuyu memnun etmek açısından büyük önem taşıyor.

Bunun yanı sıra yazımızın başında blog yazmanın bir matematiği olduğunu belirtmiştik. Biraz daha açacak olursak bloğunuzun belirlenmiş bir taslağı olması gerekiyor. Hedef kitlenize en uygun dili kullanarak oluşturacağınız bu taslağın giriş kısmı, gelişme kısmı ve sonuç kısmı şu şekilde olmalı; ‘Soru Sor’, ‘Fikir Sor’, ‘Düşündür’, ‘Cevapla’…

Eleştirisel bir blog yazısı yazıyorsanız, yazı dilinizde negatif ve pozitif dilin orantılı olması gerekiyor. Kullanıcının herhangi birisinin fazla olması durumunda rahatsız olması muhtemel.

Blog yazınızı ön plana çıkarmak için yazdığınız yazıyla ilgili hedef kitlenizin arama yaptığında seçtiği kelimeleri yazının içinde kullanmanız büyük önem taşıyor. SEO çalışması yapmadan ön plana çıkmanız çok mümkün değil. Bu durum internette ulaşılabilir olmanın zorluğundan kaynaklanıyor.

Başka bir husus ise yazılarda yer verilen linkler. Bir internet sitesinden yazı aldıysanız ve aldığınız yeri kaynak olarak göstermek istiyorsanız, bunu link şeklinde blog yazınızın alt kısmında vermeniz gerekmektedir. Yazı kısmında verdiğiniz herhangi bir yönlendirme linki okuyucuyu uzaklaştırabilir ve yazınızın ruhundan çıkartabilir. Geri döndüğünü varsaydığımızda, okumaya ilk başladığı zamanki gibi bir enerji hissetmeyecektir. Bu da amacınızın dışında bir çizgiye yönelmesine sebep olur.

Bloğunuzdaki başarı kriteriniz ise; her zaman geri dönüşlerdir!
Bol güzel geri dönüşler dileriz!

No Comments

Post A Comment